Energia

Teadus.ee viitab energiahulgale, mis kulub erinvate vahenditega inimese sõidutamiseks:

1 inimene 1 km vedada võtab energiat Auto 1200 cal Buss 600 cal Rong 550 cal Jala 60 cal Jalgratas 20 cal Allikas: WorldWatch

Ma imestan, et buss ja rong nii palju energiat võtavad ning et jalgratas väidetavalt nii säästlik on. Kui siia juurde arvata raudtee ehitamise ja ülalpidamise kulud, siis võiks arvata, er rong polegi eriline ökosõiduk. Arvestades, et mööda maanteid saavad liikuda nii jalad, jalgrattad, autod kui bussid, on üks investeeritud tükk raha kasutatav mitmeotstarbelisemalt kui raudteel. Iseasi on muidugi olukord, kui rong sõidab elektriga ja saaste kusagil meist hoopis kaugemal loodusesse lastakse - tundub, nagu ei saastakski.

Siia juurde võiks panna ka näiteks rolleri või mootorratta kulutatava energiahulga.

3 Responses to “Energia”

  1. Jaan Says:

    Noh see rongi ehitamine on ju ühekordne ja rongiga saab vedada tunduvalt suuremad kogused kaupa kui autodega ehk siis lõppkokkuvõttes on see siiski majanduslikult kasu(m)likum. Lisaks, kui tõesti elektri peal töötada, siis ei pruugi üldse saastada(tuuleenergia jmt alternatiivid) Aga, et rattaga nii vähe kaloreid kulub, krt, siis tuleb kalorite põletamiseks veel pikemaid maid sõita :)

  2. mrt Says:

    jõle avastus küll. Mõtle ise, kui väsinud sa pärast 20km jalgrattaga kulgemist oled ja kui väsinud sa 20km jala käies oleksid..

  3. tinistaja Says:

    Sõida autoga mööda jääteed koju!

Leave a Reply


.pri.ee priiks!