Hookuspookus

Enne "Hookuspookust" olen lugenud vist kahte Kurt Vonneguti raamatut - "Tšempionide einet" ja "Tapamaja nr 5 ehk laste ristisõda" - ja mulle meeldisid need mõlemad. Peale kolmandat isendit olen jõudnud kerge tüdimuseni Vonneguti stiilist. Ärge saage valesti aru, mulle on kõik tema raamatud lugedes meeldinud (olgugi, et ma kohati tema seisukohti ei jaga), ent olenemata raamatusse kirjutatud loost, räägib Vonnegut üht ja sedasama juttu.

Vonnegut kirjutab alati distantsilt, kaugelseisva vaatlejana, emotsioonitu sõnavara ja lihtsate laustega. Samas peitub tema isegi naiivsevõitu lausetes üsna kibe iroonia ning konservatiivne, isolatsionistlik ja sotsialistlik suhtumine. Sotsialistlik sellepärast, et tema arutlused kapitalistike süsteemide üle jõuavad alati rappa (jaapanlastele müüdud vangla või rikaste hälvikute ülikool). Eriti kuri on Vonnegut 'maad valitsevate rikaste türannide' peale, kes 'loodust reostavad ja süütuid inimesi sõtta ning viletsusse saadavad'.

Kui "Tapamaja nr 5" rääkis Vonneguti enese kogemusest Teises Maailmasõjas, siis minu arvates on "Hookuspookus" järgmise põlvkonna "Tapamaja nr 5" - s.t. juttu on mehest, kelle isa on umbes Vonneguti vanune. Eugene Debs Hartke peab oma humanitaaralase tungi keset kuldseid kuuekümnendaid maha suruma ja sõjaväeakadeemiasse ning sealt edasi Vietnami kodumaad teenima minema. Alaväärsustunne, trots ja viha peale Vietnamist naasmist ning kapitalistlikust süsteemist tulenev majanduslik kitsikus ei võimalda tal oma elu elada nii, nagu ta seda tegelikult sooviks või ette kujutaks. Huvitav on see, et mitmed tegelased ja luulud (Talfamadore Vanemate Kogu tuleb esimesena meelde) jooksevad läbi mitmete raamatute ja seovad tema lugu terviklikumaks kokku.

Kiita tahan "Punase raamatu" sarja kõvakaanelist, valgepaberilist, suuretähelist ja laiareavahelist trükki. Ma nimelt ei kannata juba Tornimäe-aegadest lugeda pisikese kirjaga raamatuid, kuna ennast liigutades või mujale vaadates läheb alati rida sassi (ei, nägemine oli viimati arsti sõnade järgi "120%").

2 Responses to “Hookuspookus”

  1. Y Says:

    120 prossa on kaugustesse nägemine, aga lähedale? ;) http://www.free-eyetest.com/Pages/exam.html

  2. Administrator Says:

    Oli tõepoolest kaugustesse nägemine! Mul polnud dollareid kusagilt võtta, et priipärast jagatavat silmatesti teha :p.

Leave a Reply


.pri.ee priiks!