Struktuurne prokrastinatsioon

Tüüpiline olukord:

  • Sul on süümepiinad, et pole ettevõtte majandusõpetuse ainetööd teinud, selle asemel otsusad kõik oma mobiiltelefonis olevad SMS-id arvutisse toksida.
  • Tööl on vaja teha oma kuu tegemistest ja saavutustest kokkuvõte ja projektijuhile saata, ent sina veedad tund aega vanu pabereid sorteerides ja pliiatseid teritades.
  • Lähed prutale kingitust ostma, ent esimesed 2h veedad endale uusi pükse osteldes, kuigi su püksivaru on aastateks ette olemas.

Sellise ebameeldivate või igavate tegevuste edasilükkamise (mida raudselt harrastab üheksa inimeste kümnest, viimane on projektijuht) võib panna enda jaoks rakkesse.

Digg.com kaudu leidsin humoorika artikli, mis soovitab edasilükkajatel asendada mõttetu paberisortimine teadlikult väikesemahulise ja konkreetse kasuliku tegevusega. Ebameeldivate asjade edasilükkamist nagunii vältida ei suuda, aga vähemalt ei lähe aeg päris kasutult mööda. Parim on see, kui lükata mõne hägusa tähtajaga, pikaajalise ja 'tähtsa' asja tegemine edasi mitme konkreetse ja tulevikuks vajaliku asja tegemisega. Nii võib ülikoolis mõne uduse IT-alase ainetöö asemel ära teha mitu head ainepunkti reaalaineid.

All procrastinators put off things they have to do. Structured procrastination is the art of making this bad trait work for you. The key idea is that procrastinating does not mean doing absolutely nothing.

http://www.structuredprocrastination.com

Sturktuuse prokrastinatsiooni rakendamise järel:

  • Sul on süümepiinad, et pole ettevõtte majandusõpetuse ainetööd (tähtaeg on 'millalgi', töö on 'mahukas') teinud, selle asemel otsusad järgmiseks nädalaks ära teha füüsika ülesanded (4tk, 1h) ja valmis teha inglise keele ettekande slaidid (7tk, 25min). Nüüd võid nädalavahetusel, kui hägusateks asjadeks rohkem viitsimist, ainetööga tegeleda.
  • Tööl on vaja teha oma kuu tegemistest ja saavutustest kokkuvõte ja projektijuhile saata, ent sina veedad tunnikese, tehes endale selgeks C# generics struktuuride põhimõtted. Peale tööd ei viitsi nagunii programmeerimisse süveneda, samas on geneerikud lahe, ent väikesemahuline täiendus.
  • Lähed prutale kingitust ostma, ent kõigepealt käid juuksuris, paned hambaarsti aja kinni ja viid talveriided keemilisse puhastusse. Lõpuks tellid kingituse eBayst. Kingituste otsimise ajal tundub mõte hambaravist palju vähem ebameeldiv kui mõnel muul ajal. :p

Leave a Reply


.pri.ee priiks!