Postimehe kollased pealkirjad - "laste orjastamine"

Näib, et laulupeo ja kommertsi suhe on inimestele väga hell teema. Eilses Postimehe gallupis, kus küsiti laulupeo sissepääsu hinna kohta, jäi peale arvamus, et pääs laulupeole peaks olema kas täiesti tasuta või sümboolse summa eest (80% vastanutest). Seega arvatakse, et kulud peaks katma kas riik või mõni ettevõte.

Mina leian, et täiskasvanutele 100EEK ja lastele-tudengitele-pensionäridele-invaliididele 50EEK pole ülemäära kõrge summa. Arvestada tuleb, et laulupeoliste kokku toomine, söötmine-jootmine ja majutamine nõuab palju tööd ja raha.

Täna pingutas ajakirjanik Rein Sikk aga kümnekordselt üle, avaldades artikli pealkirjaga "Sponsor orjastas tuhandeid laululapsi" (tõsi, Postimehes muutus pealkirja varsti vähembravuurikaks - "Sponsor tegi laululastest elavad reklaamid").

Artikli sisuks oli hädaldamine selle üle, et mingi ettevõte jagas laulupeolistele kaelapaelu, millele ettevõtte nimi peale kirjutatud, muutes lapsed liikuvateks reklaamideks. Laulu ja Tantsupeo Sihtasutuse juhataja vastas rünnakule, öeldes, et paelte võtmine oli vabatahtlik.

Mina nägin, et:

 • lauluväljaku väravas müüdi pileteid, mille peale oli kirjutatud "Piletilevi", muutes külastajate taskud nii reklaamkastideks;
 • laulupeol müüdi jäätist, mille pakil oli kirjas "Balbiino", muutes jäätisesööjad nii liikuvateks reklaamideks;
 • laulupeol müüdi istumisaluseid, millel oli EMT reklaam, muutes inimesed nii istuvateks reklaamideks.

Tõepoolest, lastele reklaamkirjadega esemete jagamisele tuleks läheneda ettevaatusega, aga ka ajakirjanik peaks suutma vältida verbaalse kõhulahtisuse tulemuste avalikustamist ja objektiivselt/taktitundeliselt lähenema (kuigi tõenäoselt see pealkiri oma eesmärgi - teenida ajalehele käivet - täitis).

5 Responses to “Postimehe kollased pealkirjad - "laste orjastamine"”

 1. aivar Says:

  skandaali on vaja, ja kui ole, siis mõtleme välja ;)

 2. Kati Says:

  damn, rabarockil oli mul "saaremas vodka" pael... ja ma isegi ei saanud aru, et teen reklaami :)

 3. Kati Says:

  saaremaA ikka :)

 4. I:v Says:

  Ja iga kord kui poes käid, ostad 200% rahakattega kilekoti, millega sa jalutad läbi linna ja teed reklaami... mille ise kinni maksid.

  Kilekottide pealt teenib suuremat sorti toidupoodidekett aastas 9 millli kasumit.

 5. Milk Shake Queen Says:

  see et lapsed kaelapaelad kaela jätsid on nende endi valik...ka tuntud esinejad kannavad mingeid firma logodega asju mõned teadlikult(kellel on suur reklaamileping taga, saavad pappi selle eest) mõned mitte... kui laulupeole tagasi vaadata, siis kõige suurema 'reklaami' said rahvariiete tootjad/tegijad :D :D .. väga intrigeeriva artikli oleks saanud :D

Leave a Reply


.pri.ee priiks!