Kohaliku kauba eristamine ostutšekkidel

Austria toidupoes jäi mulle silma huvitav idee, kuidas inimesi rohkem kodumaise või kohaliku kauba ostmisele mõtlema panna. Nimelt oli poe kassas trükitud muidu üsna tavalisel ostutšekil lõpus rida, kus märgiti mitu kohalikku toodet ja millises summas sa ostnud olid.

Näiteks mina sain sellise tšeki (kliki, et suuremalt näha): Kodumaiste toodete eristusega ostutšekk "1 Tirooli toode summas 5.19 EUR".

Üldises plaanis ei ole ma protektsionismi pooldaja, kuna ma sõidan autoga, mis on kokku pandud Lääne-Euroopas, istun arvuti taga, mis on valmistatud Aasias USA oskusteabe järgi, ja kirjutan tööpäevadel tarkvara, mille eest tasuvad mulle kaudselt kümned miljonid tavalised ja erilised internetitelefoniteenust tarbivad inimesed üle maailma. Kui me igaüks otsustaksime kaupu ja oskusteavet osta ainult inimestelt, kes on eestlased või venelased, pikemad kui 180cm või valge nahavärviga, siis lõpuks ilmselt kaotaksime heaolus.

Ülaltoodu ei tähenda aga, et me kõik peaksime sööma leiba, mis on toodetud Hiina hiigeltehases, külmutatud ja tankeris Ust-Luugasse veetud ning Selveri köögis uuesti üles sulatatud. Kui pood aitab mul väikeseid, huvitavaid või miks mitte ka kohalikke tootjaid eristada, siis see on hea.

Loomulikult on sellise eristuse eelduseks korralik kokkulepe, mis siis õigupoolest on Tiroolis, Eestis või Skandinaavias toodetud asi - kas importkurk, mis on kohalikus tehases kilesse mässitud, ikka on kohalik kurk?

2 Responses to “Kohaliku kauba eristamine ostutšekkidel”

  1. klassivend Says:

    Maiga, kas see oled sina või? Pead blogi?

  2. E:r Says:

    Eip :) . Ilmselt a case of mistaken identities.

Leave a Reply


.pri.ee priiks!