Pliks-plaks-demokraatia ehk randomkraatia

Euroopa Kodanike Foorum kutsub osa võtma arutelust Euroliidu sots-majandusliku tuleviku üle. Online arutelust valitakse (mingil viisil) välja 10 ettepanekut, mida kutsutakse EKF sel nädalavahetusel toimuvale üritusele koos Europarlamendi saadikutega arutlema 30 juhuslikult valitud Eesti kodanikku.

Vot siin on innovatsiooniaasta üleskutse rakendunud - EKF on tegelenud uutmisega ja viinud meid sammu lähemale ühe uue ühiskonnakorralduse vormi, randomkraatia loomisele.

Randomkraatliku seadusandliku kogu valimine võiks olla nagu vandemeeste valik kohtuasjas - pliks-plaks meetodil kogu kodanikkonna hulgast (v.a. kehtiva kriminaalkaristusega, teovõimetud jne).

Kui Riigikogu valitaks randomkraatliku meetodi alusel ja riigikogulasi oleks piisavalt palju, siis statistiliselt oleks iga Riigikogu koosseis umbes "keskmiselt hea". See tagaks riigi suure stabiilsuse ja kaotaks ka debati esimese ja teise Eesti üle. Samuti kaoksid linnapildist ebameeldivad valimisplakatid.

Leave a Reply


.pri.ee priiks!