Kindle

Ostsin endale viimase generatsiooni Amazon Kindle'i. Kommenteerin paari sõnaga, ehk osutub kellelegi kasulikuks.

Kindle

Olen viimasel paaril aastal iga mõne kuu tagant Amazon.com'ist raamatuid tellinud. Lõviosa mu raamatuostudest ongi internetist, Eestist poest olen selle aja jooksul vast kolm-neli-viis raamatut ostnud. Kas poleks tore, kui saaks internetist raamatuid osta 1min ooteajaga, mitte 2-nädalasega?

Sel põhjusel (pluss muidugi selleks, et saaks "pikendada") uurisin/otsisin e-lugereid juba ammu, aga hinna/kvaliteedi tõttu ei raatsinud osta. Mõned näited - Rahva Raamat müüb "harju keskmist" lugerit 4000EEK eest, eelmise põlvkonna Amazon Kindle DX maksab mahedad ~5000EEK.. see on juba low-end sülearvuti hind, mitte must-valge raamatuasendaja oma.

Kindle Wifi maksab ilma postikulu ja tollimaksudeta ~1700EEK (Kindle + post + EE käibemaks kokku ~2300EEK). Sellel on hea kontrastsusega ekraan, see oskab wifi võrku ühenduda, on väike ja kerge ja suudab näidata PDF formaadis faile. Sellest piisas, et osta.

Kindle'i iseloomustamist passib alustada mantrast "Kindle ei ole iPad, Kindle ei ole iPad, Kindle ei ole iPad".

Ehk siis - tegemist ei ole tahvelarvuti ega multimeediariistaga!

Kindle'il on must-valge väike ilma taustavalgustuseta e-ink ekraan (loe e-ink kohta täpsemalt), sel pole puuteekraani ega erilist graafikavõimekust, see ei mängi videosid ega kõlba veebis surfamiseks (kuigi eksperimentaalne veebilehitseja on kaasa pandud). Isegi 3D-d ei ole ;) !

See-eest on Kindle'i e-ink ekraan on üllatavalt hästi "raamatuna" loetav - mitu tundi järjest päevavalguses või lambi valgel pole probleem.

Aku kestvus on väga hea. Pooleteise nädala katsetamise ja lugemise (~300lk paberraamatu mahus) käigus on kulunud ~1/3 aku mahust. Amazon.com raamatupood on Kindle'isse üsna tugevasti sisse ehitatud, nii et võimalus raha kulutada on ainult paari nupuvajutuse kaugusel.

Negatiivse poole pealt: 6'' ekraan on väike - nii väike, et enamikku "tavalise lehesuurusega" PDF faile lugeda on raske. Ekraani saab keerata landscape asendisse, aga siis mahub korraga ekraanile ainult pool lehekülge teksti, mis tähendab pidevat vajadust lehte keerata. Ekraan kipub tugeva taustavalguse juures ka pisut vastu läikima.

Olen mitmelt poolt kuulnud, et inimesed ei taha paberraamatut e-raamatuga asendada, kuna kaob ära "raamatu lõhn", trofee raamaturiiulis või lihtsalt füüsilise asja omamise tunne. Üllataval kombel pole mind see veel häirinud.. ei häiri, et mul $25 eest ostetud kaks raamatut ainult failina Kindle'i mälus (ja varukoopiana Amazoni serverites) asuvad. Uue Kindle'i lõhn on ju ka hea :) .

4 Responses to “Kindle”

  1. Madis Says:

    Aga millepärast seal selline suur klaver olema peab?

  2. E:r Says:

    Selleks, et: 1) raamatuid otsida ja osta (Amazon on hoolitsenud, et raha kulutamine oleks võimalikult lihtne) 2) raamatutesse märkmeid teha 3) netis surfata

    Ülaloleval pildil tundub Kindle IMO suurem, kui tegelikult käes hoides.

  3. Pärtel Says:

    Klahve tundub tõesti "raamatu" kohta kuidagi palju - raamatutesse ju ei tohi teatavasti sodida :) Aga mustvalge silmi säästev ekraan tundub ahvatlev. Tahaks oma silmaga näha ja käega katsuda seda imemasinat.

  4. Märt Says:

    Nüüd sa pead hakkama ühistranspordiga sõitma, et saaksid oma uut mänguasja ka teistele näidata.

    Tegelt tahaks ma ka seda veidi "katsetada".

Leave a Reply


.pri.ee priiks!