Brysonia

Kõik algas sellest, et ühel juhuslikul päeval natuke vähem kui aasta tagasi leidsin internetist Bill Brysoni (audio)raamatu "At Home". Ei teagi, kuidas või kust või miks ma selle leidsin.. aga leidsin ja laadisin alla.

Kuulasin selle mõne päevaga, algul trenni ajal ja hiljem praktiliselt iga kõrvakuulmist mittenõudva tegevuse taustaks, ära.

Enda rehabiliteerimiseks ostsin ära ka raamatu legaalse koopia.. oleks ju inetu autor ebaõiglaselt rahast ilma jätta (vaieldav on muidugi, kas autor saab üle või alla 5% raamatu maksumusest). Järgneva aasta jooksul olen Amazonist ostnud ja läbi lugenud veel kolm Brysoni raamatut.

At Home: A Short History of Private Life

Üllatavalt hea raamat! Bryson kirjutab millestki nii igapäevasest kui “igapäevane elu” .. vannitoad, valgustid, arstiabi, sööginõud - aga igav ei hakka ja triviat majade kohta, kus elame, toitude kohta, mida sööme, ja riiete kohta, mida kanname, pudeneb pea igalt leheküljelt.

Preili K oli ilmselt päris tüdinenud sellest, et ma kuulamise ajal iga 5min järel uusi teadmisi õhinal levitada püüdsin.

Miinuseks see, et enamik faktidest oli pärit 19. sajandi Inglismaalt ja USA-st.

A Brief History of Nearly Everything

Brysoni ilmselt tuntuim teos ja üks parimaid populaarteaduslikke raamatuid, mida ma olen lugema juhtunud.

Põhjuseks pole see, et Brysoni käsitlus alati piisavalt sügav oleks või raamatust metsikult faktiteadmisi ammutada saaks.. vaid huvi tõttu, mida Bryson maailma suhtes üles näitab, ja tema suutlikkuse tõttu ka lugejas samasugune õhin ja huvi tekitada.

Sobib neile, kes tahavad lihtsalt huvitavat lugemist, mitte põhjalikku käsitlust mõnest konkreetsest valdkonnast.

The Life and Times of Thunderbolt Kid

Autobiograafia Brysoni sünnist kuni ülikooli minemiseni.

Õnneks keskendub raamat pigem “lapsepõlvele 20. sajandi keskpaiga USAs” ku Brysoni enda elukäigule. Kes oleks võinud arvata, et 1950ndate aastate USA-s keskklassi pereelust on võimalik teha nii suurel hulgal teravmeelseid tähelepanekuid ja nalju?

Lõpuosa kannab nukrat alatooni “kadunud maailmast”.

Notes from a Small Island

Kuna Bryson on väidetavalt tuntud reisikirjanikuna, lugesin läbi ka ühe reisiraamatu - autori ringreis Inglismaal enne tagasi sünnimaale USA-sse kolimist.

Kirjutatud umbes täpselt sama hästi, kui eelmised kolm raamatut .. teravmeelne, üksjagu (enese)irooniline, aga ilmselt materjali tõttu ei haakunud ma sellega nii hästi kui kolme eelmisega.

Sarnaselt eelmise raamatuga vajus lõpp ka üsna sentimentaalseks .. stiilis “maailm läheb hukka”.

Leave a Reply


.pri.ee priiks!