"Musta pori näkku"

Tõlla ees meil tormab neli tori täkku, tagumiku alt neil läbi lendab maa. Kabjad löövad meile musta pori näkku, aga tee ei lõpe, otsa sõit ei saa...

Eno Raud "Sõidulaul"

Mõni raamat paneb sind žanrisse kinni - tahad aina rohkem ja rohkem samasuguseid tekste ajust läbi lasta. Minule mõjusid nii Mati Undi ja E. M. Remarque'i romaanid, kunagi väga ammu ka Agatha Christie kriminullid. Lugesin, kuni raamatukogus erinevaid pealkirju jätkus.

Mihkel Raua raamat on erinev. Põmst võtab see žanri Eesti Staari Biograafia kokku. Ütleb kõik ära, olgugi, et lõpeb peategelase täiskasvanuea algusega. Peale selle natuke hüpliku ja lõpu poole pisut kirjeldustesse ära vajuva, roppustega pikitud, aga siiski nauditava teksti läbi protsessimist ei tõuse käsi kohe ja ilmselt lähimate kuude jooksul Juhan Viidingu, Maire Aunaste või Georg Otsa elust lugema, ükskõik, kui hästi need raamatud ka vormistatud poleks.

Vaguram elulugu tunduks kuidagi nõrk ja ilmetu, karmim oleks juba liiga ropp.

Soovitatav vanemale koolieale... aga mitte liiga vanale, kes ei suuda raamatus lademetes leiduva trükimusta vaevu kannatava sõnavaliku taga võib-olla tunnet näha.

One Response to “"Musta pori näkku"”

  1. toivo Says:

    viidingu raamat on päris hea ("ajapildi sees")

Leave a Reply


.pri.ee priiks!