Ackronym, intialism, backronym, recursive acronym

Kottke.org-ist sain viite mõistele backronym, selle tähenduse uurimiseks Wikipediasse jõudes avastasin, et ajaloolistel põhjustel tehakse vahet ka (suur)(täht)lühendite nimetamisel ning et 'akronüüm' tuli käibele II Maailmasõja ajal, tähistamaks ainult teatud tüüpi lühendeid - neid, mida ei täitud inglise keelest kutsuda lihtsalt initialisms, abbreviations, apocopations.

Intisialismiks (ka apocopationiks, abbreviationiks -vanim termin, pärit 19. saj lõpust) kutsutakse tavalist suurtähtlühendit, mis sõnana mingit iseväärtust ja kasutust ei oma (ja mida inglise keeles hääldatakse tähthaaval, nt. HTML = heidztiiemmelll, EU = iijuu). Akronüümiks kutsutakse lühendeid, mis on muutunud omaette sõnaks ja mida kasutatakse enamasti nende tähenduse pika lahtikirjutuse asemel (ning mida inglise keeles hääldatakse välja sõnana, mitte tähtede järjestusena - NATO = neitõu, LASER = leisõr).

Eraldi teemaks on rekursiivsed akronüümid ehk sellised suurtähtlühendid, milles lühend ise mingi sõnana esineb (VISA = VISA International Service Association) ja backronym'id, ehk "pikendid". Bacronym on siis sõnakõlksule mingi sobiva pika tähenduse külgemõtlemine. S.t. kõigepealt on olemas sõna ning hiljem sobitatakse külge pikk lahtikirjutus, kasvõi ironiseerimiseks. Näiteks DVD moondus Digital Video Disc'ist uuele kujule - Digital Versatile Disc (rakendusi uuele kettale tekkis lihtsalt juurde) ja PCMCIA'd kutsutakse ka pikalt People Can't Memorize Computer Industry Acronyms (tegelikult Personal Computer Memory Card Industry Association).

Et vett veel segasemaks ajada, on olemas ka pseudo-akronüümid - sõnad, mis kirjutatakse üles suurtähtlühenditena, ent mis tegelikult ei tähenda midagi. Popimad pseudoakronüümid on WikiPedia andmetel poplaulude tähenduseta nimed.

Lingid:

3 Responses to “Ackronym, intialism, backronym, recursive acronym”

  1. M. Says:

    ei lähe küll päris teemasse, a minu meelest on parim hääldus lühendile tulnud praeguse kaitseväejuhataja suust: nato ehk verbaalselt näto

  2. A Says:

    SCSI = System Can't See It (mis omal ajal vastas ka tõele :p)

  3. tinistaja Says:

    Täna uurisin lühendit MRSA.

Leave a Reply


.pri.ee priiks!